Tältä sivulta löydät jääkiekon nuorten MM-kisojen lohkot vuoden 2024 MM-kisoissa, tietoa lohkojen joukkueista, sekä molempien lohkojen reaaliaikaisen seurannan. Lohkovaiheen aikana jokainen maa kohtaa oman lohkonsa muut joukkueet kertaalleen. Lohkovaiheen päätyttyä neljä kummankin lohkon parasta jatkaa pudotuspeleihin.

Jos luet sivustoa mobiililaitteella, kannattaa näyttö kääntää vaaka-asentoon. Näin näet koko taulukon kerralla.

Jääkiekon nuorten MM-kisojen 2024 lohko A

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Ruotsi
4
3
0
1
0
17 - 5
10
2
Kanada
4
3
0
0
1
21 - 7
9
3
Suomi
4
1
1
0
2
14 - 13
5
4
Latvia
4
1
0
0
3
6 - 22
3
5
Saksa
4
1
0
0
3
9 - 20
3
Tappara - Pelicans

Jääkiekon nuorten MM-kisojen 2024 lohko B

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
USA
4
3
1
0
0
29 - 9
11
2
Slovakia
4
3
0
0
1
19 - 16
9
3
Tšekki
4
2
0
1
1
17 - 13
7
4
Sveitsi
4
1
0
0
3
11 - 20
3
5
Norja
4
0
0
0
4
8 - 26
0

🔎 Näin pelataan jääkiekon nuorten MM-kisojen lohkot

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin osallistuu kymmenen pääsarjaan kuuluvaa maata. Näistä kahdeksan etenee lohkovaiheen päätyttyä pudotuspeleihin. Lohkojen viimeiseksi jääneet kaksi maata joutuvat karsimaan paikastaan pääsarjassa, ja sitä kautta seuraavissa MM-kisoissa.

Kuten yleisesti on nykyään käytössä, voitosta varsinaisella peliajalla saa kolme pistettä. Voitosta jatkoajan tai rankkarikisan jälkeen saa kaksi pistettä. Jos häviää ottelun jatkoajalla tai rankkareilla, saa yhden pisteen. Tappiosta varsinaisella peliajalla ei saa pistettäkään.

👇 Putoaminen I. divisioonaan

Niiden kahden joukkueen, jotka tulevat lohkojensa viimeisiksi, osalta turnaus ei suinkaan pääty siihen. Joukkueet nimittäin kohtaavat toisensa paras kolmesta -järjestelmällä pelattavassa ottelusarjassa, jonka voittaja pelaa myös seuraavan vuoden MM-kisoissa. Otteluparin häviäjän kohtalona on puolestaan pudota alempaan divisioonaan. I. divisioonan MM-kisojen voittaja nousee joka vuosi pudonneen joukkueen tilalle pääsarjan MM-kisoihin.

Vuoden 2024 nuorten MM-kisoihin nousi uutena maana Norja, joka onnistui voittamaan I divisioonan MM-kisat ja nousemaan pääsarjaan ensimmäistä kertaa 10 vuoteen. Itävalta puolestaan putosi vuoden 2023 MM-kisojen päätteeksi alempaan divisioonaan hävittyään putoamiskarsinnassa Latvialle.

Suomi ei ole koskaan pudonnut nuorten jääkiekon alempaan divisioonaan, mutta vuonna 2017 joukkue kävi todella lähellä kaikkien aikojen nöyryytystä. Hallitsevana maailmanmestarina MM-kisoihin lähtenyt Nuoret Leijonat jäi lohkonsa viimeiseksi ja joutui pelaamaan sarjassa säilymisen puolesta otteluparissa Latviaa vastaan. Onneksemme joukkue onnistui kuitenkin voittamaan Latvian yhteismaalein 6-2 ja onnistui säilyttämään paikkansa pääsarjassa.

🔢 Mitä tapahtuu, jos joukkueet ovat lohkovaiheen päätteeksi tasapisteissä?

Usein käy niin, että saman joukkueen lohkot pelaavat niin sanotusti ristiin ja päätyvät tasapisteisiin lohkovaiheen päätyttyä. Tällöin joukkueiden keskinäinen paremmuusjärjestys täytyy määrittää muuten kuin pisteiden perusteella.

Jos vain kaksi joukkuetta on tasapisteissä, ratkaistaan paremmuus joukkueiden keskinäisen ottelun perusteella. Koska pelit eivät voi nuorten MM-kisoissa päättyä tasan, on jokaisessa kohtaamisessa aina voittaja ja häviäjä. Joskus tasapisteisiin päätyy kuitenkin useampi joukkue. Silloin on löydettävä muita tapoja joukkueiden välisen järjestyksen ratkaisemiseen.

  1. Tasapisteisiin päätyneet joukkueet asetetaan ”minilohkoon” vain toistensa kanssa. Eniten pisteitä muita ”minilohkon” joukkueita vastaan kerännyt joukkue sijoitetaan ensimmäiseksi.
  2. Jos joukkueet ovat tämänkin perusteella tasapisteissä, päätetään keskinäinen paremmuus maalieron perusteella.
  3. Jos maalieronkaan avulla ei löydetä ratkaisua, tarkastellaan seuraavaksi tehtyjä maaleja muita ”minilohkon” joukkueita vastaan. Eniten maaleja keskinäisissä otteluissa tehnyt joukkue sijoitetaan ensimmäiseksi.
  4. Jos vieläkään ei löydy ratkaisua, vertaillaan joukkueiden suoriutumista lohkon parasta, ei näiden kanssa tasapisteissä olevaa, joukkuetta vastaan.
  5. Jos tämäkään ei auta laittamaan joukkueita paremmuusjärjestykseen, vertaillaan joukkueiden suoriutumista lohkon toiseksi parasta, ei tasapisteissä olevaa, joukkuetta vastaan.
  6. Jos joukkueiden välille ei pystytä muuten tekemään eroa, määritellään niiden keskinäinen järjestys maailmanrankingin perusteella.

⭐ Jääkiekon nuorten MM-kisojen lohkot 2024

Nuorten MM-kisoihin osallistuu kymmenen maata, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Suomi sijoitettiin kisojen A-lohkoon yhdessä Kanadan, Ruotsin, Saksan ja Latvian kanssa. B-lohkossa pelaavat USA, Sveitsi, Slovakia, Tšekki ja Norja.

Vinkki: Klikkaa alla sitä maata, josta haluat lukea lisää.

A-lohko U20 MM-kisoissa 2024

Lohko A:ssä pelaavat Kanada, Ruotsi, Suomi, Saksa ja Latvia. Pudotuspelipaikkojen suhteen ennakkoasetelmat ovat melko selvät. Latvia on ennakkoon lohkon selvästi heikoin joukkue, eikä siltä odoteta muuta kuin urheaa taistelua. Tämä toisaalta asettaa myös paineita muille maille, sillä yhdenkään niistä kompurointia ei varmasti katsottaisi kotimaan kiekkopiireissä hyvällä.

Kanada on, tuskin yllätyksellisesti, suurin suosikki voittamaan koko turnauksen. Lähtökohtaisesti sen tulisi myös purjehtia oman alkulohkonsa voittoon ilman ongelmia. Joukkue kuitenkin saa kovan vastuksen sekä Ruotsista että Suomesta, joiden molempien pitäisi edetä pudotuspeleihin helposti. Kumpikin maa kuuluu myös turnauksen suurimpien mitalisuosikkien joukkoon. Saksa puolestaan omaa potentiaalia yllättää, ja saattaa hyvänä päivänä haastaa etenkin Ruotsin tai Suomen tasoisia kiekkomaita. Toisaalta maalla on ollut välillä myös taipumusta romahtaa, ja sen yllättäminen lieneekin Latvian ainoa sauma taistella pudotuspelipaikasta.

B-lohko U20 MM-kisoissa 2024

B-lohkossa pelaavat USA, Tšekki, Sveitsi, Slovakia ja Norja.

USA on lohkon selvästi suurin voittajasuosikki. Joukkue on koko turnauksen toiseksi suurin voittajasuosikki ja lähtökohtaisesti hoitaa oman lohkonsa rutiinilla. Tšekkiä ei kuitenkaan kannata aliarvioida. Maa on viimevuosina tehnyt paluun nuorten MM-kisojen mitalikantaan ja eteni vuosi sitten yllättävästi jopa finaaliin saakka. Tšekki tuleekin tarjoamaan USA:lle kovimman haasteen taistelussa lohkovoitosta.

Seuraavien pudotuspelipaikkojen pitäisi mennä yhtä selvästi Sveitsille ja Slovakialle. Asetelmat näiden joukkueiden välillä ovat todella tasaiset. Slovakia on IIHF:n rankingissa korkeammalla, ja siten lievästi suurempi suosikki nappaamaan kolmospaikan. Slovakian juniorituotanto sakkasi pahasti 2000-luvulla, ja maasta on pahimmillaan varattu vain yksittäisiä jämäkierrosten pelaajia NHL:ään. Tällä hetkellä suunta on kuitenkin ylöspäin. Norja puolestaan palaa pitkän tauon jälkeen nuorten pääsarjaan, eikä siltä odoteta oikeastaan yhtään mitään. Onkin mielenkiintoista nähdä, onnistuuko joukkue haastamaan Sveitsin tai Slovakian viimeisestä pudotuspelipaikasta.

🏒 Näin nuorten MM-kisojen lohkot määräytyvät

Kansainvälinen jääkiekkoliitto jakaa lohkot joukkueiden sen hetkiseen maailmanrankingiin perustuen. Maailmanrankingin ykkönen ja kakkonen erotellaan eri lohkoihin. Rankingin kolmas sijoitetaan samaan lohkoon ykkösen kanssa, ja sen jälkeen joukkueet sijoitetaan lohkoihin kaksi kerrallaan: kolmas ja neljäs samaan lohkoon, viides ja kuudes samaan lohkoon ja niin edelleen.

Nuorten MM-kisat 2024 lohko A:

Kanada (Rankingin 1.)
Ruotsi (Rankingin 4.)
Suomi (Rankingin 5.)
Saksa (Rankingin 8.)
Latvia (Rankingin 9.)

Nuorten MM-kisat 2024 lohko B:

Tšekki (Rankingin 2.)
USA (Rankingin 3.)
Slovakia (Rankingin 6.)
Sveitsi (Rankingin 7.)
Norja (Rankingin 11.)

🏒 Kuinka nuorten MM-kisat pelataan?

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin osallistuu kymmenen maajoukkuetta, jotka jaetaan turnauksen alussa kahteen viiden joukkueen lohkoon. Maat kohtaavat kaikki oman lohkonsa joukkueet kertaalleen, minkä jälkeen kummankin lohkon neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin. Pudotuspelit pelataan äkkikuolemaperiaatteella, eli jokaisen ottelun voittaja jatkaa seuraavalle kierrokselle, kunnes jäljellä on enää tuore maailmanmestari.

🇫🇮 Milloin Suomi pelaa otteluitaan nuorten MM-kisoissa?

Vuoden 2024 nuorten MM-kisat alkavat 26.12.2023. Suomi pelaa avauspäivänä Kanadaa vastaan klo 14:30 paikallista aikaa, eli klo 15:30 Suomen aikaa. Muut Suomen lohkovaiheen ottelut ovat 27.12., 29.12. ja 31.12.

🏆 Mitkä joukkueet etenevät nuorten MM-kisojen pudotuspeleihin?

Kummastakin lohkosta etenee neljä joukkuetta ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Näiden voittajat kohtaavat välierissä, joiden voittajat puolestaan ottavat yhteen finaalissa. Suurimmat mestarisuosikit ovat USA ja Kanada.

🥅  Mikä on Suomen lohko U20 MM-kisoissa?

Suomi pelaa A-lohkossa yhdessä Kanadan, Ruotsin, Saksan ja Latvian kanssa. B-lohkossa pelaavat USA, Tšekki, Sveitsi, Slovakia ja Norja.

Suomen nuorten MM-kisojen lohkot vuodesta 2010 alkaen

2009/10 Kanadassa

Vuoden 2010 U200 maailmanmestaruuskilpailuissa pelattiin Kanadan Saskatoonissa ja Reginassa. Suomi jäi lohkossaan kolmanneksi Ruotsin ja Venäjän jälkeen ja joutui näin ollen pelaamaan neljännesfinaaleissa. Silloin vastaan tuli oman lohkon kakkonen eli Yhdysvallat, joka teki Suomesta selvää jälkeä lukemin 6–2. Tämän jälkeen Yhdysvallat voitti vielä Ruotsin 5–2 ja lopulta finaalissa jatkoajalla Kanadan 6-5.

2010/11 Yhdysvalloissa

Vuonna 2011 Suomi voitti aikuisten puolella historiansa toisen maailmanmestaruuden. New Yorkin osavaltiossa pelatuissa nuorten kisoissa menestys ei kuitenkaan ollut aivan niin hyvää. Lohkossa Suomi sijoittui Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi ja pelasi neljännesfinaalissa Venäjää vastaan. Kamppailu oli tasainen, mutta lopulta Punakone siirtyi jatkoon 3–4-tuloksella jatkoajalla. Venäjä voitti välierässä Ruotsin 3–3-tasapelin jälkeen rankkareilla ja loppuottelussa vielä Kanadan 5–3. Jälleen Suomi siis hävisi tulevalle maailmanmestarille.

2011/12 Kanadassa

Vuonna 2012 pelattiin taas kerran Pohjois-Amerikassa – tällä kertaa Calgaryssä ja Edmontonissa. Isäntämaa Kanada vei lohkonsa nimiinsä jättäen Suomen toiseksi. Puolivälieriin näillä säännöillä selvinnyt Suomi onnistui kaatamaan lohkokolmoseksi rankatun Slovakian 8–5, mutta seinä nousi vastaan rangaistuslaukauksilla Ruotsia vastaan 2–2-tasapelin jälkeen. Ruotsi voitti loppuottelussa Venäjän jatkoajalla 1–0, kun taas Suomi sai pronssiottelussa 0–4-löylytyksen Kanadalta.

2012/13 Venäjällä

Vuonna 2013 Suomen kisat tyssäsivät venäläisessä Ufan kaupungissa historiallisesti jo alkulohkoon. Suomi päihitti lohkossaan kyllä Latvian 1–5 ja Sveitsin jatkoajalla 5–4, mutta viidellä pisteellä ei päästy jatkoon. Täten Suomi joutui pelaamaan putoamissarjaan, jonka hävinnyt Latvia putosi sarjaporrasta alemmaksi. Suomi kuitenkin voitti putoamissarjan ja pysyi näin ollen A-sarjassa kiinni. Kisat voitti lopulta Yhdysvallat, joka nujersi Ruotsin loppuottelussa lukemin 1–3.

2013/14 Ruotsissa

Malmössä vuonna 2014 pelatut MM-kisat päättyivät suomalaisten kultajuhliin. Lohkossa Suomi jäi toiseksi hävittyään Ruotsille 4–2, Venäjälle 1–4 ja Sveitsille rankkareilla 3–4. Silti pisteet riittivät kuin riittivätkin toiselta sijalta jatkoon, ja itse asiassa jatkoon otettiinkin viidestä joukkueesta kaikki neljä parasta. Puolivälierässä Suomi voitti Tshekin 5–3, välierässä Kanadan 1–5 (!) ja loppuottelussa viimein Malmö Arenalla isäntämaana toimineen Ruotsin 2–3. Den glider in!

2014/15 Kanadassa

Edellisvuoden kultajuhlista huolimatta Toronton ja Montrealin U20 MM-kisat menivät Suomen osalta penkin alle. Lohkostaan Suomi selviytyi vaivoin jatkoon vasta neljäntenä -3:n maalierolla voitettuaan ainoastaan Saksan 0–2. Puolivälierässä Ruotsi lähettikin sitten Suomen maitojunalla kotiin 6–3-voitollaan. Ruotsi jäi kisoissa lopulta neljänneksi ja Kanada voitti Venäjältä kultaa lukemin 5–4.

2015/16 Suomessa

Edelliset Suomessa pelatut kisat oli järjestetty vuonna 2004, mutta vuonna 2016 pelattiin viimein jälleen Helsingissä. Suomi sijoittui lohkonsa toiseksi heti Venäjän jälkeen ja eteni lopulta aina mestaruuteen saakka! Puolivälierässä kaatui Kanada 6–5, välierässä Ruotsi 1–2 ja lopulta finaalissa Venäjä jatkoajalla 3–4. Lohkossa Venäjä oli aiemmin ollut Suomea vahvempi lukemin 6–4.

2016/17 Kanadassa

Vuonna 2017 suunnattiin jälleen kerran Torontoon ja Montrealiin pelaamaan hokia. Suomen kannalta kisat olivat kuitenkin katastrofaaliset. Ainoan voiton Nuoret Leijonat kampesivat Sveitsistä (2–0), kun taas Ruotsi (1–3), Tshekki (2–1) ja Tanska (3–2) olivat kaikki vahvempia. Karsintasarjassa Suomi voittikin sitten Latvian ensin 2–1 ja sitten 1–4, joten ainakaan emme pudonneet alemmalle sarjatasolle… Yhdysvallat vei lopulta kisat nimiinsä isäntämaa Kanadaa vastaan rankkareilla kutkuttavan 4–4-tilanteen jälkeen. Melkoinen ryöstöretki!

2017/18 Yhdysvalloissa

New Yorkin osavaltion Buffalo on ollut merkittävä kaupunki jääkiekon historiassa useiden järjestettyjen kisojensa myötä. Suomi jäi lohkossaan kolmanneksi Kanadan ja Yhdysvaltojen jälkeen ja kohtasi puolivälierässä Tshekin. Tshekki oli lopulta vahvempi 4–3 ja eteni pronssiotteluun saakka häviämään 3–9-tuloksella isäntämaalle. Edellisvuoden hopeahäpeän kokenut Kanada puolestaan kampesi finaalissa voiton Ruotsista lukemin 3–1.

2018/19 Kanadassa

Vancouverissa ja Victoriassa järjestetyt U20-kisat olivat jälleen Suomelle voitokkaat. Lohkossa Suomi hävisi kyllä Ruotsille ja Yhdysvalloille, mutta pudotuspeleissä sitten edettiinkin voitosta voittoon. Kanada kaatui puolivälierässä jatkoajalla 1–2, Sveitsi välierässä 1–6 ja Yhdysvallat finaalin trillerissä 2–3. Lohkossa Suomi oli hävinnyt Yhdysvalloille 4–1, mutta tällä kertaa päästiin maksamaan potut pottuina!

2019/20 Tsekissä

Tshekissä Suomi sai jälleen mahdollisuuden puolustaa mestaruuttaan, mutta kisat päättyivät lopulta Ruotsille 3–2 hävittyyn pronssiotteluun. Lohkossa Suomi oli Ruotsin ja Sveitsin jälkeen kolmas ja puolivälierässä kaatui Yhdysvallat vähämaalisesti 0–1. Välierässä Kanada oli kuitenkin ylivoimainen lukemin 5–0. Kanada voitti kisoista lopulta kultaa Venäjältä tuloksella 4–3.

2020/21 Kanadassa

Pandemiajan U20 MM-kisat pelattiin Edmontonissa ilman katsojia. Suomi tuli lohkossaan toiseksi Kanadan jäkeen ja voitti puolivälierässä Ruotsin tiukasti 3–2. Välierässä Yhdysvallat oli kuitenkin vahvempi lukemin 4–3, joten Suomi joutui tyytymään pronssiin voitettuaan Venäjän 4–1. Loppuottelussa Yhdysvallat rökitti Kanadan 0–2 ja sai näin ollen viimeisteltyä toisinnon vuoden 2017 ryöstöretkestään.

2021/2022 Kanadassa

Vuoden 2022 nuorten MM-kisat pelattiin poikkeuksellisesti elokuussa. Suomi pelasi samassa alkulohkossa Kanadan, Tsekin, Slovakian ja Latvian kanssa. Avausottelussan Nuoret Leijonat jyräsivät odotetusti Latvian yli lukemin 6-1. Tämän jälkeen joukkue kohtasi Tsekin, jonka kanssa jouduttiin hakemaan ratkaisua aina voittolaukauskilpailusta asti. Suomi kuitenkin selvisi ottelusta voittajana maalein 4-3. Lohkovaiheen kolmannessa ottelussa nähtiin todellinen maali-iloittelu, kun Nuoret Leijonat kaatoi Slovakian peräti 9-3. Lohkon päätösottelussa Suomi kuitenkin nöyrtyi Kanadalle maalein 3-6 ja tuli täten oman lohkonsa toiseksi.

2022/2023 Kanadassa

Jälleen Kanadassa pelatuissa nuorten MM-kisoissa Nuoret Leijonat päätyi B-lohkoon yhdessä USA:n, Sveitsin, Slovakian ja Latvian kanssa. Joukkue aloitti todella yllättävästi häviämällä avausottelussaan Sveitsille jatkoajan jälkeen. Seuraavassa ottelussa kasvoja pestiin nappaamalla 5-2 voitto Slovakiasta, minkä jälkeen Latvia kaatui tyylipuhtaasti 3-0. Lohkovaiheen päätösottelussa USA kuitenkin löylytti Nuoria Leijonia peräti 6-2. Vaihtelevasti sujuneen lohkovaiheen jälkeen Suomi oli lopulta kuitenkin oman lohkonsa kakkonen Sveitsin ajauduttua jatkoajalle sekä Latviaa että Slovakiaa vastaan. Tämä tuskin suomalaisia kuitenkaan lämmittää, sillä Nuoret Leijonat sai puolivälierissä vastaansa Ruotsin, jolle se hävisi 3-2.